Könyv-szkenner építése házilag

Nagyszerű közössége van a "do it yourself" csináld magad könyvszkennereknek. A diybookscanner.org útmutatóit követve bárki megépítheti a saját szkennerét, amellyel egy 300 oldalas könyvet mindössze 30 perc alatt beszkennelhet. További 1.5 óra utófeldolgozás után (például ScanTailorban) rendelkezésre fog állni egy nagyon jó minőségű, fekete-fehér TIFF képekből álló lap-sorozat, ami egyenesen áll, képzajtól mentes és jól olvasható. (Ebben az időkeretben nincs benne az OCR karakterfelismerés vagy az egy-fájlos könyvvé összefűzés, például DjVu készítés.)

A leglényegesebb tulajdonságai:

Ez a leírás nem teljes méretezési útmutató ezért az angolul értőknek hasznos lehet a new standard scanner build fórum olvasgatása. A leírásomban a könnyebb reprodukálhatóság érdekében hivatkozok a New Standard Scannertől való eltérésekre és ezek indoklására, illetve az elkerülhető buktatókra.

Az oldalsó képen az én szkennerem látható.

Az alsó része egy "V" alakú tartó, ebbe kerül a könyv ("könyvbölcső", angol leírásokban cradle). Felette egy bele illeszkedő "V" alakú üvegpár (angol leírásban "platen") amelyet felemelek a fiókfogantyúval amikor lapozok a könyvben. A lenti kis gomb megnyomásával készítek fotót minden oldalról (két fényképezőgép is felszerelhető lenne). A felső lámpa biztosítja a szükséges megvilágítást. Minden feketére van festve, a tükröződések elkerülése végett.

Használata: megemel, lapoz, leenged, gomb, GOTO 1.

Köszönettel tartozom apósomnak az építésben nyújtott felbecsülhetetlen segítéségéért és a számtalan fejlesztési ötletért.

Egy utolsó figyelmeztetés:

Minden csavarnak fúrjunk elő! :-)

Előzetes megfontolások

CHDK - egyedi firmware kompakt Canon fényképezőkhöz

A DIY Book Scanner fórumban gyakran említik a CHDK előnyeit, ami egy egyedi firmware szoftver kompakt Canon fényképezőkhöz. Aki most döntene a fényképező vásárlásról, annak mindenképpen olyan készüléket javaslok, amit támogat a CHDK! Számos nagyon hasznos új menüvel bővíti a fényképező lehetőségeit, melyből többet is használok a könyvek szkennelésekor. A CHDK-t a gép automatikusan "bootolja" (indítja) a memóriakártyáról, azaz nem szükséges a gép belső memóriájának felülírása.

CHDK firmware - sok új menü a fényképezőgép képernyőjén.

Fényképezőgép választás

Nem tudom egyértelműen megmondani, hogy milyen fényképezőre lesz szükség, és nagyon nehéz javaslatokat találni a fórumban is, mivel mindenki a saját készülékét javasolgatja - anélkül, hogy a szükséges funkciókat kifejtené.

A következőket találtam fontosnak:

A szkennelésnél írtam bővebben a szükséges beállításokról.

Kameraállvány csavar

Nehézséget jelentett a fényképezőgép állványcsavar beszerzése. Végül egy olcsó egylábú állványt vásároltam (kb. 3000 Ft). Fontos, hogy olyat válasszunk amiből valóban kivehető a csavar. Ez szerencsés vásárlás volt, mert ebbe vissza is tehető, így az állvány is használható maradt.

Egylábú fényképezőgép állvány és külön a csavarja.

1. Alaplemez elkészítése

Az eredeti New Standard Scanner alapját négy fenyődeszkából összeállított, lyukas keret adja. Ehelyett a konyhabútorunk megmaradt munkalap darabáját használtam fel, megfordítva, a könnyebb festés érdekében. Így ehhez nem is kellett egyáltalán követnem az eredeti építési útmutatót. Ebben az esetben viszont a fiókcsúszókat lefektetve kellett felszerelni, de szerencsére így is tökéletesen működnek (vannak más DIY bookscannerek is ezzel a megoldással).

Az alap 575x460mm, 30mm vastag, nagyon nehéz. Így talán stabilabban tartja magát, viszont elég nehéz rakosgatni.

Az alapra jön rá a könyvtartó, hasonlóan a standard szkennerhez. Mindkét fára fel kell jelölgetni a fiókcsúszóhoz szükséges csavarok helyét, előfúrni és felcsavarozni.

Az alapon mozgó rész méretei 435x460mm, 15m vastag. A fiókcsúszó 35 cm-es.

Ez a rész enyhén mozog majd oldalra, ahogy haladunk a vastagabb könyvek szkennelésében előrefelé. Ebben a megvalósításban ennek a résznek mindenképpen mozgathatónak kell lennie!

2. A könyvbölcső elkészítése

A könyvet tartó rész "V" formájának kialakításhoz háromszögekre lesz szükség. A New Standard Scanner egy fix és egy mozgatható oldalt javasol, de én egyszerűen mindkét oldalra ugyanazt a megoldást készítettem el. Így mindkét oldal mozgatható, így a festéshez vagy javítgatáshoz is könnyebb a szétszerelés.

Mindkét oldal rögzítéséhez egy-egy darab fát kell erősíteni 3 csavarral a mozgatható alapra, ezekhez lesznek hozzászorítva a háromszögek menetes szárral. A csavar meghúzásával az oldal rögzíthető, meglazításával a tartó jobbra-balra csúsztatható.

Az alaphoz csavarozott fák 160x110 mm-esek, a háromszögek 115 mm-es négyzetből vannak félbevágva: 170x115x155, vastagságuk 1".

A menetes szárra érdemes kézzel is kényelmesen csavarható anyákat rakni, mivel ezt gyakran kell állítani. Hátuljukra pedig fixen rögzíthető lezáró anyát.

Osszuk el a rendelkezésre álló helyet. Az egyetlen lényeges szempont, hogy a háromszögek amikor egymáshoz a legközelebb vannak (gondolatban hagyjunk ki a köv. lépésben felkerülő fának!), még akkor is jó stabilan odaszoríthatók legyenek a lecsavarozott fához.

A képen nem látható, de a háromszögek külső sarkánál az alján is van egy-egy csavar, aminek kifelé csavarásával a háromszög befelé dönthető. Ez nagyon hasznos egy végleges finomhangoláshoz, ha a végén a könyv nem fekszik teljesen a felső és az alsó rész közé.

A háromszögekre rácsavarozva a két fa lapot, megkapjuk a könyvet tartó "V" alakú könyvbölcsőt:

A könyvbölcső 355x235 mm, 10 mm vastag.

A közölt méretek a végleges adatok! Néhol észrevehetően nem felelnek meg az építés során készült fényképeknek, mivel volt ami később javításra szorult.

A csavaranyák meglazításakor a könyvtartó oldalak közötti "rés" mérete a könyv vastagságához igazítható. Bizonyos esetekben a könyv szkennelése közben is kellhet állítani, ahogy haladunk előrefelé a lapozással.

3. Az oszlop elkészítése

Az oszlop tartja majd a "V" alakban elhelyezett üvegeket, amelyek a könyv lapjait nyomják egyenesre (angol leírásokban ez a "platen", a továbbiakban "kocsi"). Az oszlop tetején lesz a lámpa is.

A New Standard Scanner egy két darabból álló oszlopot javasol és az én megoldásom is olyan lett végül, de ezen a képeken csak az alsó vastagabb oszlop látható. (Érdemes valóban magasra tenni a lámpát, mert alacsonyan túl nagy fényesség különbséget okoz a lap felső és alsó széle között. Sajnos ezt a problémát teljesen megszüntetni nem sikerült, még fényszórrással és magasan lévő lámpával sem.)

Az oszlop alsó része 90x40 mm-es deszka, 675 mm hosszú. Ezt egészítettem ki egy 90x20 mm-es, 410mm hosszú darabbal, 55 mm átfedésben 3 csavarral rögzítve (csavarozással levehető).

Az oszlopot az alaplaphoz nagyon erős csavarokkal kell rögzíteni. Válasszunk 100 mm-es vagy hosszabb csavart és nagyon pontosan jelöljük be a fúrás helyét.

Az oszlop távolsága a "V" alak szélétől attól függ, hogyan rögzítjük majd az oszlopra a "kocsit". Tehát a fúrás előtt el kell készíteni a kocsit!

4. A "kocsi" elkészítése

A kocsi egy fel-le mozgatható rész, amely két üveglapból áll, melyet megemelünk a lapozáskor és a könyvre nyomunk a papír lelapítására a fényképezéskor.

A New Standard Scanner "gorilla glass"-t javasol, amit úgy sikerült beszereznem, hogy egy rossz A4-es lapszkennert vettem egy számítógép bontóban. Ezt úgy sikerült rögzítenem, hogy az üveglapot a szkenner műanyag tetejében hagytam és azt is felcsavaroztam.

Némelyik fotón még plexi szerepel - ahogy többen mások is megépítették -, de ennek a felülete néhány könyv után olyan karcos lett, hogy becsillogtak a karcolások a képekben - szerintem használhatatlan. Ha valaki mégis plexivel próbálkozna, semmiképp se 5 mm-essel, mert túl sokat takar ki a könyv gerincénél, illetve nagy árnyékot is vethet ott. 3 mm jobb választás, de valószínűleg drágább mint egy rossz lapszkenner és gyakran cserélni kell majd.

ü
v
e
g
plexi

Elvileg két fényképező is beépíthető lenne, de ez igen drága, és a visszafelé szkennelés nem olyan sok munka, emiatt végül a nem használt plexilapot (az ábrán zöld) fekete festékkel lefújtam, hogy onnan se tükröződjön semmi a könyvre. A szkennerüveg beszerelése után érdekes csillogás jelent meg a könyv gerincénél, amit az ábrán látható elrendezéssel és fekete festésekkel sikerült eltüntetni. (A szkennerüveg vége is feketére van festve.)

Újabb különbség a New Standard Scanner-hez képest, hogy a kocsi hátlapja nálam nem háromszög, hanem egy majdnem teljes négyzet, mert így jóval több hely maradt a fiókcsúszó felcsavarozásához és így további fadarabok sem kellettek rá.

A kocsi hátlapja is 30 mm vastag konyhabútor munkalap maradék, 250x250 mm-es négyzet. Sarkát vágjuk le, ahol már a fiókcsúszó csavarjainak nem szükséges, annyival is többet mozgatható felfelé. Az eleje tetszőleges fenyőfa darab, amire a fiók fogantyú elfér. A fiókcsúszó 40 cm-es.

A kocsi hátuljáról egy festés utáni kép. A fiókcsúszók rögzítéséhez az eredeti "L" kiegészítőjüket használtuk, de fúrással átcsavaroztuk egy jobb helyre. Ez elég nehézkesen sikerült, érdemes olyan megoldást kitalálni amihez nem kell átalakítani a fiókcsúszót magát.

Ez a fajta fiókcsúszó nagyon rosszul működik függőlegesen! A csapágygolyók 30-40 oldal után lemennek az aljára és blokkolják a felfelé mozgást. Ilyenkor erőteljesen (vagy hátul is emelve) fel kell vinni a legfelső pozícióba, aztán megint működik 30-40 oldalig. Ha van valakinek jobb ötlete, jól jönne.

5. Fényképezőgép tartó

Szükség van egy oszlopra ami a fényképezőgépet tartja. Erre nagyon sok különböző megoldást találhatunk a fórumokban, teljesen reménytelen kiválasztani a megfelelőt. Mi is feltaláltunk egy teljesen új megoldást, ami a gyakorlatban is jól bevált!

Alumínium rudak, amelyeken 15 mm-enként lyukat fúrtunk. Az aljától kb 350 mm-re kezdjük az első furatot és haladjunk legalább 100 mm-t.

A fényképen hibásan pont az említett furatok hiányoznak még a rudakról, és a végül szükségtelennek bizonyult furatok vannak készen!

A képen látható fa kiegészítés is egy utólagos javítás, ami azért volt szükséges, mert nagy zoom-oknál belelógott a lencse a kocsi útjába.

Az oszlopokat kis "L" alakú alumíniumokkal rögzítettük.

Az "L" az alaplaphoz van csavarozva 3 csavarral, és az alumíniumrúdhoz kettővel, végül a rúd egy jó nagy csavarral szintén az alaplaphoz.

A jobb oldalon látható kép érhetővé teszi a fényképezőgép rögzítési ötletet.

A függőleges rúdba fúrt lyukak lehetővé teszik, hogy a fényképezőt feljebb vagy lejjebb mozgassuk, a könyv lapmérete szerint. Kis könyveket a legalsó pozícióból, nagyobb könyveket feljebbről fényképezünk.

A fényképező a kisebb (45 fokban álló) alumínium alsó részénél helyezkedik el és lefelé néz. Emiatt ez a hosszúság is szükségtelennek tűnhet, viszont nagyon hasznos amikor 45 fokos vonalzóval beállítjuk a gép irányát a függőleges oszlophoz képest!

6. Távexponáló gomb

Gondolhatnánk, hogy ez opcionális. Tévedés.

Ha a gép exponáló gombját próbáljuk nyomogatni, akkor be fog mozdulni. És bele fog tükröződni a kezünk a képbe, akár még fekete kesztyűben is!

A legtöbb szkenneren a fiók fogantyúra teszik ezt a gombot, ami azért nem tetszett, mert mozgó kábelezést igényel. Habár elképzelhető, hogy használata gyorsabb, mert folyamatosan "kéznél van". Eredetileg az alaplapba szereltem a kapcsolót, de később a bemozdulások elkerülése végett onnan kihosszabbítva egy lengő filctoll tokban kapott helyet.

A kapcsolóhoz még egy USB kábel és 3 db 1.2 V-os akkumulátor szükséges, a pontos leírás a CHDK kézikönyvben található!

7. Ellensúly

Egy súly, ami egy csigán keresztülfutó kötéllel a kocsihoz csatlakozik. A súly segít a kocsi emelgetésében; nagyon hasznos, tekintve, hogy igen sokat kell emelgetni.

A megvalósításom nagyon hasonló a többi DIY szkennerhez. Egy 1 kg-os testedző súlyzót használtam, rongyba csavarva, hogy ne kopogjon. Mivel a könyv irányába mindennek feketének kell lennie, fekete kötél szükséges, a csigát pedig egy darab fotópapírral takartam el.

A csigának egy téglalap lyukat kellett kivágni az oszlopban. Ennél találhatók jobb megoldások is a fórumban.

A kampóra felakasztható a kocsi, például tisztításhoz, de szkenneléskor érdemes levenni, nehogy belecsillogjon.

7. Festés feketére

Számomra nem volt egyértelmű a fórumból:

Mindent koromfeketére kell festeni. Minden egyebet fekete papírba kell csomagolni.

A festés után készült fentebbi képeken látható ennek az eredménye.

A fényképezőgép lefeketítéséhez egy papírdobozt használtam, amit fotópapírral vontam be, a dobozon kis lyukakat vágtam a fényképező gombjainak. Ezen felül még a tartóoszlop tetejére is kellett egy kis fekete papír, ami árnyákot vet erre a fekete dobozra (a fentebbi legelső képen látható).

Semmi egyéb fény nem jöhet be az ablakokon. Semmi egyéb lámpa nem éghet.

Kellemes szkennelgetést!

Igyekszem az elvégzett fejlesztéseket, javításokat is közzétenni.