Bindery 2.7.5

Weblapja: http://blender3d.github.io/Bindery/

Grafikus program DjVu fájlok létrehozására. A program a beszkennelt és feldolgozott képekből (lásd könyvek szkennelése) készít DjVu vagy PDF dokumentumot. A program a djvubindre alapul.

Mostanában nem látok fejlesztést a forráskódjában, pedig több menü is azt írja ki, hogy még nincsen kész, illetve bizonyos funkciók egyáltalán nem működnek. Jó kezdeményezés, de kellene még rajta fejleszteni.

Telepítés

Ubuntu linuxon a pyqt4-dev-tools csomag szükséges, majd a kitömörített Bindery mappában a make parancsot kiadni. Ez egyúttal el is indítja a programot.

Használata

A program nagyon egyszerű. A "+" ikonnal adjuk meg a feldolgozandó képeket. A különböző füleken sorra: rendezhetjük a lapok sorrendjét, megadhatjuk a könyv címét és a kimeneti fájl nevét, a karakterfelismerés nyelvét, a használandó DjVu tömörítőket (encoder).

Oldalak rendezése

Ugyan megadhatók a könyv adatai, de ezt nem menti bele az elkészült DjVu fájlba (a funkció valószínűleg nincs kész). Az adatok megadására egyébként is túl szegényes lehetőségeket biztosít, hasznosabb egy összetettebb sémát követve megadni, ahogy a manuális DjVu készítésnél leírtuk.

Könyv jellemzői, DjVu fájlnév megadása

Karakterfelismerés megadható, de nekem nem hajtotta végre (olyan képeken amin a djvubind gond nélkül).

Karakterfelismerés

A fekete-fehér oldalakhoz valószínűleg jobb választás a minidjvu opció, mert az biztosan képes több oldalon keresztüli indexek létrehozására is, de ezzel nekem nem futott le. Habár cjb2 beállítással is ugyanakkora DjVu fájlt hozott létre mint a djvubind minidjvu-val.

Fontos, a -lossy opció (alapértelmezett), ugyanis értelmezésem szerint csak ez aktiválja a DjVu karakter-hasonlóság alapú tömörítését.

Tömörítés beállítása

A cikk legutóbb frissítve:2014/03/01