DjVu fájlok készítése - a DjVu Solo használatával

A DjVu Solo egy Windowos program, Linux alatt a Wine segítségével könnyen futtható. Segítségével könnyen, grafikus felületen hozhatók létre DjVu dokumentumok.

Ingyenesen letölthető: http://djvu.org/resources/

A leírt lépésekhez már készen kell legyen a digitalizálási munka, azaz a szkennelt könyv vagy dokumentum lapjai már feldolgozott kép fájlokként rendelkezésre kell álljanak, lehetőleg minél jobb minőségben és minél nagyobb felbontásban (300-600 DPI). Beleértve az egyes oldalak irányba forgatását, igény esetén az oldalak fekete-fehérre vágását (küszöbszint). A Szkennelésről és előkészítésről külön menüpontban található információ.

Válasszuk ki a File -> Open... menüpontot, a fájltípusoknál a kívánt fájl típust (a képen TIFF), majd nyissuk meg a könyv első oldalát:

Ezután válasszuk ki az Edit -> Insert pages after... menüpontot, majd megint a fájl típust és az összes hátralévő oldalt. Ilyen sok oldalt úgy lehet kijelölni, hogy kijelöljük az első szükséges fájlt, majd az utolsó fájlt a SHIFT lenyomása mellett jelöljük ki.

Ezután válasszuk ki a Save As... menüpontot és abban a Bundled formátumot, hogy egyetlen DjVu fájlt készítsünk az oldalakból.

Ezután a program megkérdezi a kimeneti DjVu fájlnevet, majd pedig a DjVu kódoláshoz szükséges paramétereket. A DPI felbontást már korábban kiszámíthattuk, ha az ezen a weblapon látható leírást követtük. Így az egész dokumentumra ugyanazt a kódolási módszert alkalmazzuk.

Ha egyes oldalak különböznek (például színes borító egy fekete-fehérre szkennelt könyvön), akkor azokat külön kell DjVu fájlba menteni a fentebbi módszerrel, majd az elkészült DjVu fájlokat az Inser pages after... és Insert pages before... funkciókkal egy DjVu fájllá összefűzni.

További hasznos lépések, pl OCR szövegfelismerés, tartalomjegyzék létrehozása nem lehetséges közvetlenül a DjVu Soloban, a DjVu készítése manuálisan oldalon ezek is megtalálhatók.

A cikk legutóbb frissítve:2018/09/05