Book Scan Wizard 2.0.2 - szkennelés feldolgozó program

Weblapja: http://sourceforge.net/projects/bookscanwizard/

Segédprogram a szkennelt képfájlok feldolgozásra. Képes PDF létrehozására és a Tesseract segítségével karakterfelismerésre (külön kell telepíteni).

A legagyobb különbség a ScanTailorhoz képest, hogy ez a program fixen megadandó koorinátákkal és egyéb számokkal dolgozik, amit nekünk kell összeállítani (méretre vágások, szín küszöbszint stb), míg a ScanTailor az ilyesmiket automatikusan detektálja és csak néha kell finomítani.

Főbb funkciói

QR kódok

A program különlegessége a QR kódok használata. A QR kódokat a programból lehet kinyomtatni, majd szkennelés közben berakosgatni a szkennerbe, hogy bizonyos parancsokra utasítsuk a BookScanWizardot. Ezzel néhány lépés automatizálható.

Használata

Fontos, hogy a könyv szkennelése közben minél kevesebb dolgot állítsunk át. Példál ne vegyük ki a könyvet, lehetőleg ne kelljen utólag lapot pótolni. Ugyanis a program egy-egy lapon kijelölve (pl. bekeretezve) tudja végrehajtani a műveleteket az összes lapra, de ezek a kereteket összevissza kell mozgatnunk ha a könyvet is mozgattuk.

Fájlok előkészítése

Elsőként meg kell adunk a képfájlok helyét. Ha a páros és páratlan oldalakat két géppel fényképeztük de egy időben, akkor a következő két paranccsal lehet egy könyvtárba másolni, a C:\source\l és C:\source\r (left, right) képek esetén:

bsw -mergelr c:\source c:\merged
bsw -split -scale .25 c:\merged c:\sorted

Ha változtattunk bizonyos képeken, például hordótorzítás javítása, akkor a képek nem lesznek időrendi sorrendben. Ilyenkor a -mergelr mellett a -ignoretimes-t is meg kell adni! (A két fényképezőnek órájának nem kell szinkronban lennie.)

A lényeg, hogy a végén minden kép legyen a [munkakönyvtár]/source alkönyvtárában, és legyenek "párban" a jobb és bal oldalak képei.

Új projekt létrehozása

A program indítása után ez az ablak fogad, amelyben megadható a munkakönyvtár, a bemeneti képek helye, a kimenet és néhány más beállítás. A program ezekből készíti el az alap működési szkriptet, amelyet aztán tetszőlegesen módosíthatunk.

Projekt paraméterek megadása

Második képen meg kell adni, hogy melyik oldalt merre kell forgatni (utólag is módosítható).

Oldalak forgatásának megadása

Ha bejelöltük a QR kódok keresését, akkor a program rákérdez, hogy most nézze-e át a képeket. Válasszunk igent. Ennek kimenetét egy barcodes.csv nevű fájlba ki is menti.

Ha kész, találkozhatunk a program főképernyőjével.

A program áttekintése

A program "parancs szkriptet ír" a képkezelési feladatok elvégzésére. A szkript létrehozását bizonyos egér műveletekkel végezhetjük, de elkészülő parancsokba néha manuálisan is bele kell írogatunk.

A "Help" menüben vagy F1 megnyomására megnézhetők az egyes parancsok és paraméterezésük. Ha egy parancson állt a kurzor, akkor annak a súgóját jeleníti meg.

Fontos figyelni arra, hogy az elkészülő szkripten hol áll a kurzor, az mert egyes parancsok a kurzor soráig futnak le. Próbaként az imént létrejött szkriptben álljunk a Page Rotations szekció végére, majd nyomjuk meg a Preview gombot. Ekkor a forgatás előnézetét láthatjuk, a többi művelet nem hajtódik végre.

Az előnézetben megjelenő műveleteket a program felső sorában ki-bekapcsolhatjuk. Például következő két pontban leírt funkciók eredménye csak akkor jelenik meg a Preview lenyomása után, ha a Perspective és a Crops be van jelölve a felső sorban. Bizonyos esetekben pedig kötelező, hogy ezek egyike-másika be legyen kapcsolva, hiszen például a vágás koordinátáit hiába mutatjuk meg a programnak, ha nem az előtte végrehajtódó perspektivikus javítás eredményén kattogunk!

Programírás kattintgatással...

Perspektivikus torzítás

Válasszunk ki egy oldalt a könyv elején és ezen kattintsunk a négy sarkára, óramutató járásával megegyező irányban. (Tapasztalatom szerint az elrontott kijelölést a Cut menüvel lehet törölni.)

Jobb gomb, Fix perspektive - ezzel létre fog jönni a szükséges perspektíva javítási és vágási parancs. A beszúrt konfiguráció sor valami ilyesmi lesz:

Pages = left
Perspective =  123,398, 2295,401, 2254,3621, 82,3599

Az ilyen sorokra jobb gombbal kattintva is végezhető művelet. Például Copy points to viewer-rel a koordináta visszamásolható a képre.

Érdemes néhány másik lapon is ellenőrizni a perspektíva javítást majd egy jobb oldalra is megcsinálni ugyanezt. a program magától létrehozza a szükséges Pages=right sorokat, a parancs létrehozása előtt mozgassuk oda a kurzort ahova szeretnénk.

Ha bizonyos oldalakon nem jók ezek a paraméterek, akkor azon megismételve a dolgot a korábbi pl Pages=left + Percpective alatt állva, az újabb oldaltól életbe lépő javítási parancsot hoz létre a program. Ehhez egy speciális StartPage parancsot fog beszúrni a program, amivel átértelmezi az előző "Pages" parancsot és az adott oldaltól már a következő paramétersorral dolgozik.

Ha pontosítani akarjuk, hogy melyik oldalakra vonatkozzon, akkor például a bal oldali lapok kiválasztása, 001, 003, 005...,099-ig:

Pages = left 001-100

vagy például minden oldal kiválasztása a 234-es kivételével:

Pages = -IMG_233,IMG_235-

De ilyen megadásoknál nagyon figyeljünk arra, hogy semmiképpen se legyen átfedés. Ez nem úgy működik mint a StartPage, hanem a Pages-ben megadottnak megfelelő oldalakra mindenképp végrehajtja a következő parancsokat, akkor is, ha 2-3 perspektivikus javításnak egymás után semmi értelme nincs!

Vágás

Mivel a vágás koordinátáit az előnézeti képen fogjuk megadni, fontos, hogy a felső sorban kapcsoljuk be a Perspektive előnézetet és a kurzorral álljunk a perspektivikus javítási műveletek alatt. Csak így dolgozunk valóban abban a koordináta rendszerben és kép pozícióval amivel a program is fog!

A vágás Crop menüpont csak akkor jelenik meg a jobb gomb menüben, ha pontosan téglalap területet jelöltünk ki. Ehhez töröljük a meglévő kijelölést (Cut) és jelöljünk a bal-felső majd a jobb-alsó sarokba kattintva.

Perspektivikus torzítás és vágás

Ahhoz, hogy a jobb és bal oldalakat ugyanakkorára vágjuk, illetve minden oldalt ugyanakkorára vágjunk. Használjuk a Copy points to viewer menüt, hogy a már meglévő keretet áthozzuk egy másik oldalra, majd ott a belsejében megfogva helyre igazítható.

A pontos igazítást segíti, ha a az első vágási keret létrehozásakor CTRL-lel kattintva piros jelző-keresztet helyezzünk el, például az első karakteren és ezzel tároljuk a Crop-ot. Így a másik oldalra áthozáskor a piros keresztet kell az első karakterre mozgatni. Az ilyen jelzős koordináták reg-ként jelennek meg:

StartPage = 01
Crop =  164,482, 2218,3495 reg: 231,691

Küszöbszint és egyéb szín műveletek

Fontos, hogy a Filters (szűrők) szekcióhoz érve már a Crops felső előnézeti pipa is be legyen jelölve, mert bizonyos szűrők csak ekkor működnek helyesen.

A Color = bw 40 értékkel 40-es fényerőnél vágja fekete-fehérre a képet. Ezzel kell kísérletezni, hogy a lehető legjobb értéket érje el. Mindig használjuk az adott pontig való lefuttatást, ha ellenőrizni szeretnénk, hogy adott végeredményt pontosan mikből tevődik össze.

A küszöbszint vágás minőségén javíthatunk, ha előtte a kép színein javítunk. Erre egy jó módszer, ha a jobb egérgomb menüben az Auto RGB Levels-t használjuk. Illetve, a Tools -> Filter dialog menüben is kísérletezhetünk szintek vágásával.

A MedianFilter segítségével pedig magányos fekete pöttyöket távolíthatunk el a képről. Példa egy filter összeállításra:

Pages all
Levels = 20.4,73.3, 19.6,70.6, 10.2,54.5
Color = gray
MedianFilter = 5
Color = bw 55

Jelenleg nekem a szürkítés nem működik, eltünteti a képet.

Egyéb parancsok

A parancsokról a súgó F1 gombbal érhető el. Néhány érdekesebb:

Ha a bal és a jobb oldali fényképezőnk nem egyforma megapixeles akkor így egységesíthetjük a képeket:

Pages = left
SetSourceDPI = 400
Pages = right
SetSourceDPI = 550
ScaleToDPI= 300

De valószínű, hogy a következő parancs is megoldja, és ez alapból belekerül:

Pages = all
# This will ensure the left and right pages are exactly the same size.
ScaleToFirst=

Linkek

Angolul

A cikk legutóbb frissítve: 2014/03/08