Megvilágítás korrekció GIMP-pel

A következő teszt azt a hibát próbálja korrigálni, hogy a lap tetejénél az oldal világosabb. Különösen A4 méretű színes könyveknél lényeges.

Teszteléshez egy piros lapot fényképeztem - habár érdemes lehet fehérrel végezni, hogy minden szín komponens egyelő arányban szerepeljen. Egymás mellett látható az eredeti kép és a javított.

A következő két kép mutatja az fényerő különbséget.

Eredeti kép Javított kép
Lap tetejénél 118-120 87-88
Lap aljánál 79-80 88-89

Tehát a lap tetejének és aljának megvilágítása összhangba került. Sőt, az oldalsó falak tükröződése is jelentősen csökkent.

A módszer lépései GIMP-ben

A lefényképezett mintán másoljuk le a papír területét egy új rétegre, majd alakítsuk szürkére (Colors -> Desaturate). A 3 lehetőség közül még tesztelni kell, melyik a legjobb. A példában Luminosity-t választottam, mivel az színek csatornánkénti láthatósági értékeivel dolgozik.

A Colors -> Levels (Szintek) segítségével húzzuk ki a szín értkeket a szinte teljesen fehér és szinte teljesen fekete értékek közé.

Eredménye:

A kisebb szkennélsi hibákat a klónozási eszközzel töröljük a képről, hogy ne befolyásoljanak minden feldolgozott oldalt.

Alapos elmosást alkalmazzunk a rétegre (Filters -> Blur -> Gaussian blur). Sugár a kép méretétől függ, 14 megapixeles képnél 60 körüli.

Másoljuk le a réteget és az új réteget invertáljuk (Colors->Invert).

Eredményben tehát három rétegünk van: az eredeti piros oldal és két elmosott fekete-fehér réteg. Most:

Az átlátszóság értékeket kísérletezéssel kell meghatározni. Az eredményt úgy lehet ellenőrizni, hogy

Ennek eredménye a fentebbi két összehasonlító szürke kép.

A két maszk elkészítése után a módszer valószínűleg automatizálható is, pl ImageMagick segítségével ha tud ilyen hatásokat. Ha más könyvhöz más zoom értéket használ a fényképező, akkor ezt újra el kell készíteni. Érdemes lehet az általánosabb könyv méretekhez előre elkészíteni és fixen ugyanazt a zoom értéket használni.

A cikk legutóbb frissítve: 2019/01/04