A ScanTailor használata - a szkennelt lapok feldolgozása

Weblapja: http://scantailor.sourceforge.net/

Segédprogram a szkennelt képfájlok feldolgozásra. Könnyen használható és nagyon jó minőségű képeket hoz létre, a legtöbb funkciója teljesen automatikus. A feldolgozás után TIFF képfájlokat kapunk, amiket más programokkal kell például DjVu vagy PDF-re alakítani.

Funkciói

  1. 90 fokban eldöntött képek irányba állítása (páros-páratlan oldal külön is)
  2. Esetleg egyben szkennelt oldalpárok szétválasztása - a program általában magától detektálja a szükséges vágási éleket
  3. Oldalak pontos beforgatása - az nyomtatott szövegen a program jó eredménnyel magától felimseri a szükséges forgatási szöget
  4. A tartalmi terület kijelölése - ezt is magától elvégzi, de néha messzebb eső oldalszámot például kihagyhat, ilyenkor javítani kell a kijelölésen
  5. Margók meghatározásával az oldal tartalmi részét pozicionálhatjuk (készül egy automata margós változat is)
  6. Kimeneti fájlok elkészítése - fekete-fehér esetén jó tisztítást és küszöbszint vágást csinál a program. Vegyes oldalak esetén meg kell jelölnünk a "kép zónákat", általában ezeket is jól detektálja magától.

Új project készítése

Project files - munkakönyvtár megadása

Először gyűjtsük össze az adott kiadvány szkennelt képeit egy könyvtárba. Eddigre már az hordótorzítás javításával és a fájlok átnevezésével kész kell lennünk.

Az új projekt nyitása menüben meg kell adni a könyvtárat ahol a képek találhatók. Ugyanebben a mappában fog a program alapból egy "out" könyvtárat létrehozni a kész képeknek.

DPI javítása

Fix DPI - Képek felbontásának megadása

Szintén az előkészítésnél említett módon kiszámolt DPI értéket állítsuk be úgy, hogy a fájlok listájában vagy az "All pages" vagy a kép mérete van kijelölve. (A kiejlölt elemekre alkalmazza az értéket az Apply gomb és azokat átrakja az All Pages fülre. OK.

Képek irányba állítása

A programban a bal felső sarokban lévő lépéseken kell végighaladni, kezdve a képek irányba állításával egészen a kimeneti formátum meghatározásáig.

A gyorsabb munka érdekében érdemes néhány gyorsbillentyűt megjegyezni: Az egyes oldalak között a Q és a W betűvel lehet lapozni. Nagyítani a CTRL lenyomása mellett az egérgörgővel.

A legtöbb műveletnél lehetőség (és szükség) van az "Apply" gombbal ugyanazt a műveletet (ugyanazokkal a beállításokkal) több oldalra elvégezni. A feljövő ablakban a lehetőségek a következők:

Így pédlául két művelettel elvégezhetjük a jobb és bal oldalon fotózott képek irányba állítását.

Fix orientation - a +90 és -90 fokos forgatás javítása

A kimeneti kép részre (Output) csak akkor mehetünk, ha a tartalom kijelölését minden oldalra elvégeztük, mert csak így, az összes oldal adatainak figyelembe vételével tudja a program kiszámítani, hogy a kimeneti képek mekkora méretűek legyenek.

Ha esetleg valamelyik képeket rossz sorrendben töltötte be a program, akkor a jobb oldalon jobb egérgombbal törölhető, majd a kívánt helyre ugyanott jobb gomb menüvel beszúrható (gyakori pl ha 000.jpg-nk és 000.cimlap.jpg-nk is van.)

Párban szkennelt oldalak elvágása

Ha olyan módszerrel szkenneltünk, hogy a könyv két szemben lévő oldala egy képre került, akkor ezzel a funkcióval vághatjuk lapokra. Általában magától felismeri a szükséges vágási határokat, de érdemes a Q és W betűkkel gyorsan végigellenőrizni a könyvet.

A funkcióra akkor is szükség van, ha egyoldalasak a képeink: ilyenkor ez vágja le a könyvtől jobbra és balra eső felesleget. Időnként szükség lehet a vonal igazítására: közepén megfogva párhuzamosan mozgathatjuk, a végeit megfogva pedig az iránya is változni fog.

Minden lépés mellett található egy körben egy lejátszás nyíl. Ezzel az adott lépést minden következő képre lefuttathatjuk. Ha tehát ezt a Split Pages mellett az első képen megnyomjuk, akkor a lapok szélének keresését minden lapra elvégzi a program. Érdemes is lefuttatni és utána elvégezni a manuális ellenőrzést, mert akkor kép váltásoknál már nem kell ezt elemeznie.

A projektet időről időre mentsük el. Főleg mivel a programban nincs visszavonás (undo) funkció! Ilyenkor az ilyen lap éleket, forgatást és minden további lépésben létrejövő adatokat a program egy ".scantailor" kiterjesztésű XML fájlba tárol.

Split pages - oldalak szélének megadása, páros oldalak elvágása

Forgatás

Ez a funkció igen jó felismeri a nyomtatott szöveg pontos irányát és kitalálja a megfelelő forgatási szöget. Teljes képes odalaknál igényel javítást. Ilyenkor én általában 2 oldalról korábbról átmásolom a forgatás szögét - ha nem szükséges, nem kell a kézi beforgatással kísérletezni.

Itt hívom fel a figyelmet az "Auto" gombra, ami nagyon sok funkciónál szerepel. Ez és a "Manual" úgy működnek, hogy ha kézzel elállítjuk, akkor a Manual nyomódik be, és ha vissza szeretnénk térni a program által felismert automatikus értékhez, akkor meg kell nyoni az "Auto" gombot.

Deskew - pontosan vízszintesre forgatás

Tartalom kiválasztása

Ez az egyik legfontosabb lépés. Itt adjuk meg azokat a határokat amin kívül minden a teljes kifehérítés örök homályába fog veszni.

A program megint jól teljesít, érzékeli a szükséges vágási határokat, de itt-ott segítségre szorul. Gyakran például az oldalszám marad le, ha nagyon messze esett a szöveg végétől. Ha a kép valamelyik oldalán már itt hiányzik valami, térjünk vissza a "Split pages" lépéshez, az vághatta le. (Ha az sem, akkor lehet újra scannelni. Újraszkennelés esetén nyugodtan felülírhatjuk a képfájlt, a program észre fogja venni. Csak ne felejtsük el lefuttatni a hordótorzítást és adjunk a képnek ugyanazt a fájlnevet!)

Select content - tartalmi rész kijelölése

A képen látható egy gyakori hiba, ilyenkor húzzuk le kék keret oldalát vagy sarkát, hogy az oldalszám is megmaradhasson.

Margók

A margó határozza meg - szokás szerint - hogy merre, mekkora fehér terület legyen a lap körül - esetünkben az imént megadott "tartalmi rész" körül.

Ez a lépés a jelenlegi ScanTailorban igen szerencsétlenül működik, ha csak az oldal egyik részén van tartalom, például a lap felső harmadában a könyv címe magában. Ilyenkor a tartalmi rész az alap igazításokkal igazítható, például középre, vagy fel, esetünkben egyik sem jó. Az Output fülön lesz észrevehető a probléma. A megoldás ilyenkor a margók lila vonalának a mozgatása amíg a megfelelő helyen nem látjuk a a szöveget az Outputon.

Az igazítások közül pont az a lehetőség hiányzik amire szükség lenne: maradjon ott ahol volt! A fejlesztői kódban sok különböző ScanTailor változat létezik; ezek egyike az automargins, ami ezt a problémát hivatott javítani.

Margins - margók, végleges lapméret, tartalmi rész pozíciója

A belső folytonos vonal a korábban megadott tartalmi terület. A külső szaggatott vonal a végleges kimenet teljes befoglaló mérete. Ez egy nagyon fontos információ, ettől függ ugyanis, hogy mekkora lesz az összes kimeneti fájlunk szélessége és magassága. Ezt az összes oldalunk tartalmi és margó beállításai alapján határozza meg a program.

A kettő között van egy folytonos vonal, ami szabadon állítgatható, habár szerintem elég furcsán működik.

DjVu megjegyzés: ha tervezzük, hogy bizonyos oldalakon a színes háttér és az előtér maszk réteget szétválasztjuk és a hátteret kisebbre méretezzük a fájlméret csökkentése érdekében, akkor szükséges lesz, hogy a háttér éppen felére vagy negyedére legyen lekicsinyítve mint a képek. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha az itt meghatározott szaggatott vonal által megadott keret kettővel vagy néggyel osztható méretet ad a kimeneti fájloknak. Ha módisítani szeretnénk a kimeneti méreten, akkor keressünk olyan oldalt, ahol a szaggatott vonal és a margó folytonos vonala átfedésben van valamelyik oldalon. Ilyenkor az adott oldalon a margót változtatva változni fog a kimenet kép mérete!

Kimeneti formátum

Az utolsó lépésen sok fontos dolgot kell beállítanunk. Érdemes ezt is azzal kezdeni, hogy lefuttatjuk a lépést az összes oldalra, hogy kevesebbet kelljen várni a lapozáskor.

Elsőként megadhatjuk a kimeneti kép felbontását, DPI (dot per inch). Ettől függően a ScanTailor a bemeneti képet felfelé vagy lefelé fogja skálázni. Érdekesség, hogy tapasztalatom szerint kisebb mértékű, felfelé skálázással is lehet jó minőségű és mégis nagyobb felbontású képet elérni, lásd felfelé skálázás.

Leglényegesebb beállítás a kimeneti kép módja. Ez lehet

Mixed módban a legfontosabb a Picture zones fül használata. Itt az egér segítségével tetszőleges poligonokat rajzolhatunk be, kijelölve ezzel azokat a területeket ahol ne történjen fekete-fehérre vágás. A program alapból kijelöli amit képnek gondol, ebből kell KIVONNUNK és HOZZÁADNUNK a saját poligonjainkat. A megrajzolt poligonon jobb gombbal kattintva, Properties, kiválasztható hogy

A bal oldalon a további beállításokkal finomhangolhatjuk a küszöbszint vágást (Thinner, thicker), a magányos pixelek kitakarításának erősségét (Despeckling).

A Dewarping segítésével javíthatjuk azt, ha az oldalra nem volt merőleges a fényképezőgép, vagy más okból eredő hasonló torzítást. Megjegyzem, hogy erre a Book Scan Wizardban könnyeben megadható (habár kevesebb lehetőséggel bíró) perspektívikus torzítás javító funkció található, illetve a szkennelés folyamatánál ismeretett PTLens programnak is van perspektivikus torzítás javítási funkciója.

Output - fekete-fehér vagy színes oldalak, kép zónák

A képen egy viszonylag rosszul sikerült oldal látható. A program ennél sokkal szebb formájú betűket tud kihozni ha nem ennyire régi és sárga a szkennelt könyv.

Kész

Ha mindent átnéztünk, az első képen állva nyomjuk meg a lejátszás ikont az Output mellett. Ilyenkor minden hiányzó lépést lefuttat minden képre, majd az "out" mappában megtaláljuk az elkészült TIFF fájlokat. Átnézés után visszatérhetünk javítani, vagy más programokkal készíthetünk belőle egy nagyszerű DjVu vagy PDF fájlt.